Olympische Spelen 2024: reclameban en sportweddenschappen

In België lijden meer dan 100.000 actieve gokkers aan een gokstoornis. Moeten alle vormen van reclame verboden worden om de verslaving tegen te gaan? En hoe effectief zou dat zijn? Flashback. Euro 2020 werd zwaar bekritiseerd voor zijn zogenaamde ‘reclameblitz’. Daarom werden er vlak voor het WK in Qatar internationale maatregelen genomen. Het doel was om commerciële reclame aan banden te leggen, maar zonder veel succes. De Olympische Spelen in Parijs worden het volgende grote evenement voor sportweddenschappen. Zou de regulering van reclame opnieuw zijn doel voorbij schieten? We kijken naar de middelen en de doelen.

Olympische Spelen 2024: een niet te missen evenement

Of je nu een regelmatige fan bent van sportweddenschappen of af en toe een online gokker bent, de Olympische Spelen zijn een niet te missen sportevenement. Voor de duur van elke editie zijn ze ook het financiële ‘El Dorado’ waar mensen op hopen. Met zoveel sportwedstrijden in zo’n korte periode maken veel gokkers die van sportwedstrijden houden van de gelegenheid gebruik om hun geluk online te beproeven.

Wedstrijden en sportweddenschappen

Statistisch gezien is de goksector in volle gang. Vooral tijdens grote sportevenementen, zoals Euro 2024, de Tour de France en de Olympische Spelen. De Olympische Spelen van Parijs in 2024 zullen zeker geen uitzondering zijn. Net als in Tokio zullen atypische sporten, zoals klimmen, surfen en skateboarden worden aangeboden. Voor gokkers blijft tennis echter de discipline die op de hielen zit van voetbal. Net meer populariteit dan basketbal, dat op de derde plaats staat. Tot slot zorgen onverwacht goede prestaties in bepaalde categorieën er ook voor dat online gokkers meer inzetten op sporten die normaal gesproken door gokkers worden verwaarloosd.

Wat is de impact van deze internationale wedstrijden op gokkers in België? Volgens de Kansspelcommissie (CJH) zal het aantal spelers in 2020 gemiddeld 113.000 per dag bedragen. Tijdens Euro 2020 steeg dit cijfer tot een gemiddelde van 236.000 spelers per dag, met een piek van 283.000 spelers. Betekent dit dat deze spelers toekomstige verslaafden zijn? In Le Vif zei Magali Clavie, voorzitter van de Kansspelcommissie, de regelgevende instantie van de sector: “De meeste spelers die tijdens de Euro spelen, blijven niet. Het aantal spelers is verdubbeld, maar dat betekent niet dat we ze gaan houden. Sommigen gaan op vakantie en vergeten het. Maar het is waar dat we er altijd een paar houden.

Het ‘verantwoor gokken’-beleid

Tegen deze achtergrond roept het verbieden van de meeste gokreclame veel vragen op, vooral omdat het verbod zijn doel zou missen om pathologisch gokken onder de meest kwetsbare groepen, zoals probleemgokkers en jongeren, tegen te gaan. Particuliere aanbieders van sportweddenschappen zijn unaniem van mening dat overregulering leidt tot het tegenovergestelde van het gewenste resultaat en spelers naar illegale gokplatforms duwt.

Het vinden van een middenweg tussen verbod en laissez-faire blijft complex. Aan de ene kant is gokken een bron van winst voor de staat en de exploitanten, en aan de andere kant is gokken een potentieel verslavende activiteit. Daarom blijft het ‘verantwoord gokken’-beleid, een concept dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, het enige concept waarover momenteel consensus bestaat. Het vermindert het risico op verslaving en voorkomt dat klanten naar illegale sites vluchten. Spelers moeten hun online gokactiviteiten bewust onder controle houden. Als ze het gevoel hebben dat hun gokgedrag uit de hand loopt en pathologisch wordt, is het aan hen om de exploitant om een tijdelijk of permanent verbod te vragen of om op de rem te gaan staan, zoals het beperken van de betaalde bedragen of de tijd die op het gokplatform wordt doorgebracht.