Opening, check, call, raise, fold: termen uit poker uitgelegd

Er zijn veel varianten van poker, maar de meeste spellen volgen dezelfde regels. Als je bijna niets weet over dit kaartspel en het idee om te spelen in je opkomt om je geluk te beproeven, zijn hier enkele basisprincipes die je moet begrijpen – de taal die rond de tafel wordt gesproken. Deze termen worden vaak gebruikt. Het is een van de eerste dingen die je moet leren als je begint met pokeren.

Opening

Openen betekent als eerste inzetten in een inzetronde. De openingsbet is een strategische beslissing die meestal aangeeft dat je een potentieel sterke hand hebt en de pot wilt opbouwen.

Sommige spelers openen echter ook met zwakkere handen in een poging om de pot te stelen (bluffen). Spelers die openen worden dan geconfronteerd met een call, raise of fold van de andere spelers aan tafel.

Check

Checken betekent je beurt voorbij laten gaan zonder in te zetten, terwijl je in de hand blijft. Het is een optie als er nog geen inzet is geplaatst tijdens de inzetronde. Door te checken, houd je je kaarten en laat je de mogelijkheid aan andere spelers om inzetten te openen of op hun beurt te checken.

Als je echter in de blinde positie bent (small of big blind), kun je niet checken in de eerste ronde omdat je een verplichte inzet moet plaatsen. In dit geval kun je verhogen of callen als een andere speler inzet.

Call

Callen is de inzet afroepen door het bedrag te betalen dat door de vorige speler(s) is ingezet om in de hand te blijven. Als niemand callt, is de hand voorbij. Dan wint de speler die als laatste heeft ingezet de pot. Callen is een optie als een andere speler voor jou heeft geopend of verhoogd.

Je kunt dan beslissen om te callen om de volgende kaarten te zien of te verhogen als je denkt dat je een betere hand hebt. Als de hand de laatste inzetronde bereikt, de river genoemd, en speler A bet en speler B callt, is het een showdown en wint de betere hand.

Raise

Raise betekent het bedrag van de vorige inzet verhogen. Na een raise moeten de andere spelers de raise callen. Dit is om in de hand te blijven of opnieuw te verhogen (over-verhogen). Een raise vertegenwoordigt meestal een sterke hand. Maar die kan in bepaalde situaties ook een semi-bluf of een complete bluf zijn.

Het is een manier om de druk op je tegenstanders te verhogen en een grotere pot op te bouwen. Er is over het algemeen een beperkt aantal raises toegestaan per inzetronde, vaak 3 of 4 maximaal. In toernooien echter, als er nog maar twee spelers over zijn, worden de raises onbeperkt.

Fold in poker

Fold is het beëindigen van de deelname aan een hand. Als een speler heeft gefold, hoeft hij niet langer in te zetten op de pot. Spelers kunnen passen als het hun beurt is en ze niet verder willen gaan. De meeste pokerspelers folden voor de flop. Folding bestaat uit het naar beneden gooien van de kaarten naar de dealer. De dealer legt ze in de muck (de stapel kaarten).

Kortom, met deze basishandelingen kun je het speltempo bepalen, je sterke en zwakke punten communiceren en je winst of verlies maximaliseren, afhankelijk van de situatie. Dat is alles. Het beheersen van het strategisch gebruik van deze termen is essentieel als je een geïnformeerde- en competitieve speler in het poker wilt worden.